Americký veľvyslanec: Na mape Slovenska si špendlíkmi značím navštívené miesta

24.07.2012 Bratislava

Bratislava 23. júla (TASR) – Cieľom nie je len dostať americké firmy na Slovensko, ale aj pritiahnuť slovenské investície do Spojených štátov, povedal americký veľvyslanec v SR Theodore Sedgwick. Dodal, že za dva roky jeho pôsobenia na Slovensku sa pri rozvíjaní slovensko-amerických ekonomických vzťahov skutočne urobil pokrok v oblasti celého IT sektora.

"Firma Google začala pôsobiť v SR, dokonca v nej začal pracovať jeden bývalý, slovenský pracovník nášho veľvyslanectva," uviedol Sedgwick v rozhovore pre TASR. "Hovoril som s lídrami firiem Hewllet Packart, Sicko, AT&T, DELL, Google, Amazon – i tie spoločnosti, ktoré vo vašej krajine už boli, rozširujú svoje pôsobenie. Majú stovky, tisícky zamestnancov a veľmi ma to teší. Do Prešova prichádza tohto roku firma Honeywell, postaví tu svoju prvú továreň," konkretizoval americký diplomat.

Podľa Sedgwickových slov je veľmi dôležité povzbudzovať americký export a investície na Slovensku, avšak aj slovenské investície v Spojených štátoch. "Som rád, že sa darí pritiahnuť slovenské investície do USA – jedna spoločnosť, reprezentujúca technológiu cloud computing, sa presťahovala do Las Vegas. Svoj veľmi úspešný koncept zo Slovenska preniesli do Ameriky," dodal veľvyslanec.

Letné prázdniny sú vždy spojené s cestovaním mladých po svete. Slovenskí študenti využívajú možnosť pracovať v lete v USA – spoznať krajinu, zdokonaliť sa v jazyku. "Máme približne rovnaké čísla každý rok, počet záujemcov nerastie, ani neklesá, ide zhruba o 2000 študentov. Sme radi, že pretrváva vysoký záujem. Vždy na jar, keď si študenti prichádzajú pre víza, pripravujem pre nich typické americké jedlo – hotdogy a hamburgery, pretože pricestujú začiatkom júla, keď sa u nás oslavuje Deň nezávislosti. Je to dobrý úvod pre vstup do USA," s úsmevom pripomenul americký veľvyslanec.

Dva roky vo funkcii Sedgwick dôkladne využil na spoznávanie Slovenska a urobilo na neho dojem, aká je pre Slovákov dôležitá rodina. Hovoril s ľuďmi, ktorí dlho žili v USA, ale vrátili sa do svojej domoviny. Keď sa ich pýtal na dôvody, odpoveď bola skoro vždy rovnaká, prišli za rodinou, chcú žiť vo svojej dedine, postarať sa o rodičov. "Toto nie je také typické pre USA, kde ľudia viac cestujú za prácou – napríklad moja rodina, jeden brat je v Kalifornii, ďalší vo Virgínii, sestra v Bostone, ja som bol vo Washingtone D.C, rozpŕchli sme sa po celej krajine. Na Slovensku sú však rodiny často pospolu, ľudia sú si veľmi blízki – to je pekná vlastnosť," podotkol diplomat.

Ako ale povedal ďalej, našiel i styčné body – Slováci majú radi prírodu, turistiku, chodia do hôr, rybárčiť, poľovať - rovnako ako aj on. Slovensko je pre takéto aktivity "skvelou krajinou" a americký veľvyslanec ho precestoval krížom-krážom. Prezradil, že v pracovni má mapu SR, kde si vyznačuje miesta, ktoré navštívil, a mapa je už plná špendlíkov. Dodal, že Slováci milujú Vysoké Tatry, ale jemu sa obzvlášť páčia zalesnené pahorkatiny. Pripomínajú mu totiž lesy v jeho domovskej Virgínii, podobná krajina je i v Ohiu. Ocenil krásu slovenských pamiatok a vyzdvihol skutočnosť, že v SR sa veľa urobilo pre obnovu historických centier miest, starých hradov.

V súvislosti so súčasným hospodárskym vývojom v EÚ prejavil Sedgwick optimizmus, avšak zdôraznil, že situácia je veľmi náročná nielen v únii, ale aj v USA. "EÚ je pre Spojené štáty najväčším obchodným partnerom a chceme, aby bola Európa úspešná," priblížil americký pohľad na problém. Dodal, že Washington pozitívne vníma politický i ekonomický záväzok krajín EÚ riešiť tieto otázky, a tiež prijaté opatrenia – reformy v oblasti bankovej únie, depozitov, poistenia, snahu o silnejší systém finančného dohľadu, aby úroky pre Španielsko a Taliansko príliš nerástli. Vysvetlil, že aj administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu má podobnú agendu ako Európania – dosiahnuť rast i pomocou projektov infraštruktúry, čo potrebuje investície.

Podľa názoru Sedgwicka sú slovensko-americké vzťahy stabilné a predčasné voľby v SR tento fakt neovplyvnili. „Neraz som už povedal, že slovensko-americké vzťahy budú naďalej veľmi pevné a nezáleží na tom, aká je na Slovensku vláda, ľavicová či pravicová, ani či sú v USA pri moci demokrati alebo republikáni. Môj dojem zo stretnutí s predstaviteľmi vlády - vrátane premiéra Roberta Fica, ministra vnútra Roberta Kaliňáka a ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka - bol, že pevné slovensko-americké vzťahy sú pre nich záväzkom, čo nás veľmi teší. Je veľa rôznorodých oblastí, v ktorých chceme pokračovať v spolupráci,“ konštatoval veľvyslanec USA.

Sedgwick vyzdvihol kroky, ktoré v americkej zahraničnej politike urobila vláda súčasného amerického prezidenta. Vyslovil presvedčenie, že Obamova zahraničná politika bola veľmi úspešná. Podčiarkol, že Biely dom účinne a razantne postupoval proti terorizmu. Ako dodal, terorizmus je stále hrozbou, ale je to menší problém, ako keď Obama nastupoval do úradu. Podľa jeho názoru však ide o otázky, pri ktorých je potrebné, aby Slovensko i celá EÚ pokračovali v spolupráci s USA.

Na margo popularity Obamu v Európe a v SR poukázal americký veľvyslanec na výsledky prieskumov Nemeckého Marshallovho fondu i ďalších organizácií, z ktorých vyplynulo vysoké hodnotenie šéfa Bieleho domu. Sedgwick vyslovil presvedčenie, že Obama "obnovil dôveryhodnosť Spojených štátov vo svete", tvrdo pracoval i na stabilite Blízkeho východu a na globálnej bezpečnosti. "V zahraničnej politike má Obama veľmi dobré výsledky," zhrnul americký veľvyslanec.
 

Vyberte región